Tervetuloa. Olet tavalla tai toisella päätynyt gradustani ja sen kirjoittamisesta kertovaan blogiini. Minä olen Ulla, 22-vuotias kansatieteen opiskelija. Lisätietoja minusta, harrastuksistani ja opiskeluistani löydät Kirjoittajasta-linkin takaa.

Graduni käsittelee nörttityttöjen maailmaa, maailmankuvaa ja identiteettiä. Haluan siis selvittää, miten nörttiys ja tyttöys yhdistyvät, mitä nörttiys aineellisessa maailmassa tarkoittaa (millaisia esineitä nörttikulttuuriin liittyy, mitä nörtit oikeastaan tekevät, onko nörttitytöillä ulkoisia tuntomerkkejä jne.) ja toisaalta mitä nörttiys oikeastaan merkitsee (millaisia sosiaalisia suhteita, yhteisöjä, ideaaleja, minäkuvia, identiteettejä ja kokemuksia se luo). Kuten Kirjoittajasta-sivun lukeville selviää, olen itsekin nörttityttö, joten näkökulmani on sen mukainen. Hankin tietoni kahta eri reittiä: ensimmäiseksi julkaisen nettikyselyn, johon toivon saavani laajasti nopeita, tiiviitä vastauksia siitä, mitä nörttiys yleisesti tuntuu olevan, ja sitten teemakirjoituskutsun, johon toivon pitkiä, rönsyileviä ja rakastettavia vastauksia siitä, mitä nörttiys juuri kirjoittajalle itselleen tarkoittaa. Arvon kyselyyn vastanneiden kesken 20€-lahjakortin Alpha Geek -verkkokauppaan, teemakirjoittajien kesken taas arvon 30€-lahjakortin samaan liikkeeseen. (Samat ihmiset voivat tietysti vastata molempiin.) Lisää gradustani voit lukea täältä.

Tällä blogilla on 3 tehtävää.

1. Kerron gradustani kaikille siitä kiinnostuneille. Voi hyvin olla, että monia kiinnostaa, miten tutkin nörttikulttuuria tai nörttityttöjä. Omien vastausten kohtalo voi myös jäädä mietityttämään: kirjoitan siis kyselyn ja teemakirjoituskutsun tuloksista. En siis henkilökohtaisesti, eli ei tarvitse pelätä, että kirjoittaisin "Mimmu sanoi, että hänestä anime-fanit ovat ihan tyhmiä ja Elsa taas inhosi Star Trekkiä", vaan kerron huomioitani yleisluontoisesti, tyyliin "vastanneista 83% kertoi" tai "teemakirjoituksissa yleiseksi aiheeksi muotoutui yllättäen..." Yritän myös tulkita näitä lukuja ja tuloksia mahdollisimman pätevästi. Pidän tämän blogin ajan tasalla graduni edistymisestä, ja linkkaan tietysti tänne kyselyn. Saatan myös julkaista teemakirjoituskutsun täällä.

2. Jaan ajatuksiani nörttiydestä. Siis omia pohdintojani, jotka mahdollisesti eivät mahdu graduun tai jotka vain tahdon kertoa maailmalle. Ehkä teen jonkin havainnon tai käyn kiinnostavan keskustelun jonkun kaverini kanssa ja tahdon jakaa sen. Olen valmis myös online-keskusteluihin tai jopa -väittelyihin näistä mietteistäni, niin kauan kuin kaikki on asiallista ja fiksua.

3. Kerron itsestäni. Esimerkiksi kyselyyn vastaava ei välttämättä tiedä mitään minusta, joten tämän lukeminen voi auttaa ymmärtämään, miksi kysyn juuri niitä asioita, joita kysyn. Tämä blogi mahdollistaa sen, että muut voivat sanoa "mutta sinä itse teet noin, joten olet ihan sokea tälle" tai muuta sellaista. Arvostan sitä, jos joku innostuu esittämään kysymyksiä. Olen valmis puhumaan niin omasta nörttiydestäni kuin omasta tyttöydestänikin. Sekä tietysti suhteestani mihin tahansa nörttikulttuurin ilmiöön.

Tämä ei sitten ole akateeminen teksti, joten voin vitsailla ja olla niin subjektiivinen kuin haluan (koskien omia kokemuksiani ja näkemyksiäni), aina joskus. Tavoitteeni on kuitenkin kirjoittaa jotain, mitä voi lukea niin graduni ohjaaja kuin utelias nörttityttökin, jos he niin haluavat tehdä.