Suomen kielessä ei ole sanaa geek. Nerd ei ole yksiselitteisesti eri asia kuin geek, vaikka jotkut tykkäävät esittää sanojen olevan pohjois- ja etelänapa intohimoisten ihmisten maailmankarttaa piirrettäessä. Minä aion itsepäisesti käyttää sanaa giikki, kun kirjoitan, mutta en aio erityisesti tukea tätä "nörtit ja giikit ovat kuin omenat ja banaanit"-jakoa, kun hyvin monella tapaa ne ovat kuin omenat ja vähän erilaiset omenat. Usein sellaisia risteytettyjä lajikkeita, vielä, niin ettei voi varmaksi sanoa, että olisi vain toinen tai toinen.

Aihetta on hyvin ruotinut Geek Cultures -väitöskirjan kirjoittanut Jason Tocci blogissaan Geek Studies artikkelissaan "Geeks vs. Nerds" Revisited. (Tocci on käsitellyt blogissaan paljon kaikenlaista kiinnostavaa, esimerkiksi pohdintoja naisten asemasta nörttikulttuurista, ja linkki löytyy oman blogini oikeasta reunasta. Lukekaa ihmeessä, jos kiinnostaa!) Hän argumentoi, että useimmille käyttäjille sanat ovat lähes synonyymit ja että koska melkein jokainen käsittää sanat eri tavoin, niiden välille on mahdoton tehdä selvää jakoa.

Osalle tällä jaottelulla ei ole edes mitään väliä (kämppikseni ja minä itse olemme molemmat valmiita menemään kumman tahansa katon alle), osalle sillä on valtavasti väliä (pikkusiskoni ei ole nörtti, hän on giikki!) -- tämän tutkimuksen osalta lähestyn kuitenkin asiaa näin: koska suomenkielessä termejä on todellisuudessa vain yksi ja siihen liitetään sekän nerdin että geekin piirteitä (joihin liitetään toistensa piirteitä), minulla ei ole mitään pakottavaa syytä ottaa vahvasti kantaa tähän kysymykseen. Riittää, että teen gradussani selväksi, että joidenkin ihmisten mielestä tämä jako on olemassa ja että se suurinpiirtein jakaa ihmiset tieteestä kiinnostuneisiin ja populaarikulttuurista kiinnostuneisiin innokkaisiin harrastajiin. Kuitenkin moni ihminen on suuntautunut vähän molempiin, ja on minusta kummaa ottaa "pehmeitä" tieteitä, kuten historia, ja siirtää niitä giikille nörtiltä. Nörtinkö pitäisi olla kiinnostunut vain tietokoneista, matematiikasta ja luonnontieteistä? En kiellä, etteikö hän saisi olla, mutta onko hänen pakko olla? Ei. Ei tässä gradussa. Nörtti ja giikki ovat synonyymit, joilla on ehkä hyvin lievä vivahde-ero.

Toccista on muuten pakko sanoa vielä paljon, paljon hyviä, kauniita asioita: en löytänyt tuota väitöskirjaa online- tai irl-kirjastoista, joten lähetin sähköpostia miehelle itselleen. Vain paria tuntia myöhemmin kyseinen teos odottikin liitetiedostona sähköpostissani onnentoivotuksilla ja kiinnostuneilla kysymyksillä varustetun sähköpostin ohessa. Kyseessä on todella hyvä tutkimus, joka on keskittynyt nörtti-identiteettien tutkimiseen teemoilla "geek as misfit", "geek as genius", "geek as a fan" ja "geek as chic".