Kysely päättyi sunnuntaina 18.1., eli noin viikko sitten. Nyt olen hoitanut lupaamani lahjakortin arvonnan (tosin se muuttui Finnkino-lipuiksi voittajan suostumuksella, kun AlphaGeekin kanssa ilmeni pieniä ongelmia) ja on aika käydä analysoimaan tuloksia. Mutta ensin ajattelin kertoa vähän kyselyyn osallistuneille (ja muille kiinnostuneille), mitä voin jo tässä vaiheessa sanoa varmaksi.

Nörttitytöt (ja -naiset) kuulivat kutsuni. Vastauksia tuli 886, mikä on vähintäänkin tarpeeksi antaakseen suuntaa erilaisista nörteistä ja nörttiin vivahtavista naispuolisista* ihmisistä. 91 vastaajaa (noin 10% kaikista vastaajista) oli alle 18-vuotiaita, 568 (n. 65%) 19-30-vuotiaita ja 223 (n. 25%) yli 30-vuotiaita. 3 totesi, että naiselta ei saa kysyä ikää ja jätti vastaamatta. Kaikki maakunnat olivat myös edustettuina, mistä olin iloisesti yllättynyt. Luonnollisesti parhaiten edustettuina olivat Uusimaa (336), Varsinais-Suomi (140) ja Pirkanmaa (99), joilla on myös eniten väestöä ja korkeakouluja. Vähiten vastauksia tuli Keski-Pohjanmaalta (5), Pohjanmaalta (6) ja Kainuusta (7). Vastaajista suurin osa oli korkeakoulussa tai työelämässä. Peruskoululaiset voisi laskea sormilla ja varpailla ja pikkuvarpaita ei tarvitsisi käyttää.

Myös kotipaikat jakautuivat laajasti: vastaajia löytyi niin alle 2000 asukkaan pikkukunnista kuin pääkaupunkiseudultakin, ja kaiken kokoisista kaupungeista ja kunnista siitä väliltä. (Joku kyselyyn vastaajista muuten ihmetteli, miksi olin nostanut nimetyksi kaupungeiksi Jyväskylän, Kuopion ja Lahden normaalien pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun lisäksi. Nuo ovat siis kaikki yli 100 000 asukkaan kaupunkeja. Lahden jälkeen suurin kaupunkimme on Kouvola, jossa on vajaa 87000 asukasta, jolloin se putoaa 50 000 - 100 000 ihmisen kaupunkeihin.) Yllättäen tämän kysymyksen tärkein funktio oli nähdä, korreloiko kotipaikan koko harrastusmahdollisuuksien kanssa. Ilmeisesti kyllä: rajatessani vastaajat vain nimettyihin kaupunkeihin yleisin mielipide on, että harrastusmahdollisuudet ovat hyvät tai erittäin hyvät. Alle 5000 asukkaan kunnissa mahdollisuuksia pidettiin useammin huonoina tai erittäin huonoina. Tämä tulos perustunee seurojen, yhdistysten ja erityisliikkeiden sijoittumiselle isompiin kaupunkeihin. Ja isommassa kaupungissa löytää ehkä muutenkin helpommin samanhenkisiä ihmisiä, kuului järjestäytyneeseen toimintaan tai ei, jolloin vaikka omia peli-iltoja tms. on helpompi viettää.

Noin 590 käyttää itsestään puhuessaan sanaa nörtti, noin 300 ei. Sanan käyttö on suhteessa siihen, pidetäänkö sitä positiivisena vai negatiivisena: ne, jotka käyttävät sanaa itsestään, pitävät sitä vähintään neutraalina, todennäköisemmin positiivisena (vain 7,34% sanaa itsestään käyttävistä piti sitä negatiivisena tai erittäin negatiivisena, kun taas en-sanoisi-itseäni-nörtiksi-vastaajista tätä mieltä oli 32,66%). Ei-nörtit olivat myös joo-nörttejä vakuuttuneempia nörttien matemaattisesta lahjakkuudesta. Muutenkin ei/joo-nörtti-kysymys ja stereotypiat olivat ihan kiinnostava yhdistelmä, koska usein itsensä nörtiksi mieltävät vastasivat vähemmän stereotypiaa noudattaen. He esimerkiksi uskoivat todennäköisemmin nörttien olevan kiinnostuneita ulkonäöstään. Harrastuspuolella taas fantasiaa harrastavat myös ei-nörtit, kun taas scifi, supersankarisarjakuvat ja pöytäroolipelit kiinnostavat selkeästi enemmän ihmisiä, jotka pitävät itseään nörtteinä. Sain myös vastauksen kysymykseen, jonka on kiinnostanut minua enemmän henkilökohtaisesti kuin tieteellisesti: 61% prosenttia joo-nörteistä on käynyt katsomassa saman elokuvan elokuvateatterissa ainakin kahdesti, kun taas 52% ei-nörteistä on tehnyt niin. Eli se on vähän yleisempää nörteillä. Tiesittekö muuten, että ei-nörtit piirtävät enemmän fan artia? Ettepäs varmaan tienneet. Nörtit kuitenkin harrastavat enemmän cosplayta.

Loppuosaan kyselyä, eli ainakin mielikuviin ja harrastuksiin, palaan vielä myöhemmässä merkinnässä, luulen. Samoin voisin vastailla viimeisen kysymyksen kerryttämiin palautteisiin. Ja tietysti pitäisi julkaista teemakirjoituskutsu.

P.S. Haastatteluni löytyy muuten täältä, katso kuvat: http://geekgirls.fi/wp/?p=14394

* Naispuolinen on kamala sana. Niin kuin siinä olisi puolikas jotain muuta.