En aloittaessani kuvitellut, että sana "tyttö" olisi aivan yhtä ongelmallinen tapaus kuin nörttikin. Nörttihän on valmiiksi määrittelemätön, monisisältöinen termi. (Kts. edellinen merkintä) Ajattelin tytön olevan yksiselitteisempi ja helpommin määriteltävä. Kunnes siis yhtään jouduin kirjoittamaan aiheesta.

Tyttö on sukupuoleen ja ikään viittaava sana. En vain ole täysin varma, mihin ikään, varsinkaan jos yhdistän sen nörtin kanssa nörttitytöksi. Vastaajani ovat olleet kahtaa mieltä kyselyssäni tekemistä ratkaisuista: joko olen liian kirjaimellinen tytön suhteen ja ikä-skaalan pitäisi olla laajemmalla välillä tarkempi (tosin tein siihen jo muutoksen eli muutin ikäryhmiksi "30-40 vuotta" "40-50 vuotta" ja "yli 50 vuotta"), minkä jälkeen asiasta ei olekaan enää huomautettu) tai en ole tarpeeksi kirjaimellinen, koska tyttöhän on nimenomaan hyvin nuori olento ja vastaaja-ikäryhmäni koostuu enemmän naisista. Useimmat eivät kyllä ole ottaneet edes kantaa.

Enkä ilmeisesti saa myöskään olla varma sukupuolesta. Tarkoitan siis itse lähtökohtaisesti *koettua* sukupuolta, biologinen ei ole tutkimukseni kannalta olennainen. Kuvittelisi, että tyttö on  nuori nainen. Silti avovastauksissa ainakin kaksi ihmistä kommentoi "hei, olen mies mutta koen olevani nörttityttö siinä mielessä, että tyttöys on vahingollinen sosiaalinen konstruktio joka jotakin jotakin / hei olen mies, et eksplisiitteisesti sanonut että vastaajan pitäisi olla nainen" ... Huomautan, että kyselyn alustuksessa lukee: "Kyselyyn voivat vastata kaikenikäiset tytöt ja naiset." eli tavallaan kyllä sanon sen. Tuntuu vähän epäkohteliaalta sanoa: "Kyselyyn vastaajan on pakko olla jonkinikäinen tyttö tai nainen."

Tyttö on sukupuolisana, eikä sinänsä mitenkään negatiivisesti tai positiivisesti latautunut sen enempää kuin muut johonkin suht konkreettiseen asiaan viittaavat sanat. Minulla itselläni menisi hermot, jos kaikki arkiset sanat pitäisi määritellä varmuuden vuoksi uudelleen. Ovi on ovi, enkä jaksaisi väitellä siitä, ovatko ikkunat ovia ja mikä ero on, tai ovatko liukuovet ovia, tai mikä on oviaukon suhden oven käsitteeseen. Tiedän, että se on humanistisen tieteen tehtävä, mutta hiuksia on joskus raskas halkoa, kun sanan "ovi" kuitenkin pääasiassa ymmärtää. Tyttö on sävyttyneempi, ja etsinkin siihen liittyviä mielikuvia, mutta tavallaan minusta sen olennaisin tekijä kyselyssäni on määrittää sukupuoli. Koettu sukupuoli, edelleen. Jos koet olevasi mies, et koe olevasi tyttö, koska koet olevasi mies. Tämä ei ole minusta neuvoteltavissa.

Tyttö on ikään viittaava sana, mutta "nörttityttö" on vaikuttanut käsitteeltä, jonka takaa löytyy paljon eri-ikäisiä ihmisiä, jotka eivät ehkä käyttäisi itsestään sanaa "tyttö" (kyselyn tulokset tukevat tätä havaintoa). Siis ennen kuin aloin edes tutkia aihetta - nörttityttöhän ei ole minun keksimäni sana. Tytöttely loukkaa kuitenkin ihmisiä, jotka kokevat olevansa naisia. (Itse loukkaannun enemmän tädittelystä, kun olen 22, joten henkilökohtaisesti tytöttely on paaaaaaljon parempi vaihtoehto.) Toisaalta jonkun rajaaminen "nörttityttöyden" ulkopuolelle, koska he ovat väärän ikäisiä, on myös ongelmallista. Oikeastihan tutkin sekä nörttityttöjä että -naisia, mutta kaikkein määrittelyjen sisällyttäminen otsikkoon on vaikeaa. On myös sanottava, että jos tyttö on alle 18-vuotias, kyselyyni on vastannut 303 ei-tyttöä ja 69 tyttöä. Vain 41/372 vastaajastani sanoo olevansa puhuvansa itsestään aina naisena. 45 käyttää sitä enimmäkseen. Minulla on siis 242 tyttöä, enimmäkseen tyttöä ja tilanteen mukaan sanan valitsevaa ihmistä, jotka siis kaikki kokevat olevansa tyttöjä ainakin joissain tilanteissa. 47 ei käytä kumpaakaan (todennäköisesti ainakin kaksi on miehiä).

Suurimman osan tämän hetkisiä vastaajia (147/372 ~ 39,5% vastaajista) mielestä "tyttö" on neutraali sana. 51 on sitä mieltä, että se on täysin ja enimmäkseen negatiivinen. Lopuista se on 174 mielestä se on enimmäkseen tai täysin positiivinen (teoriassa tämä on siis suurin osa vastaajista, mutta enimmäkseen/täysin-jako on otettava huomioon). 3/4 vastaajistani siis ei pidä sanaa negatiivisesti latautuneena. Ehkä uskallan siis käyttää sitä?

Ehkä kyseessä on Istanbul/Konstantinopoli-ilmiö. Tietyn pisteen jälkeen tyttö muuttuu naiseksi, eikä paluuta edelliseen identiteettiin ole, mutta samalla tyttöys sinänsä ei lopu. Istanbul on ja ei ole Konstantinopoli, nainen on ja ei ole tyttö. Siis jos Istanbul ja Konstantinopoli olisivat täysin eri kaupunki, ei sanottaisi, että Konstantinopolin nimi muuttui Istanbuliksi. Jos taas Istanbul edelleen olisi Konstantinopoli, se ei olisi Istanbul, koska se olisi Konstantinopoli. Tyttöys muuttuu naiseudeksi, muttei katoa tyystin? (...olen kuunnellut paljon They Might Be Giantsin versiota Istanbul (Not Constantinople)-biisistä, mikä on ehkä vaikuttanut tämän teorian syntyyn.)